Session Clock Ticks mitt i Viktminskning Tabletter Latvala Probe

Hus- och senatskommittéerna träffades i veckan och kommer tillbaka för mer startmånad. Men ibland känns det nästan som att människor går igenom rörelserna.

Ledare tar upp prioriteringar för snabba röster efter att sessionen börjar i januari. Kommittéer studerar frågor som opioidepidemin och statens svar på orkanen Irma. Och lagstiftare och lobbyister ser på vad som förväntas vara en snäv budget.

Men mycket av chatterna i Capitolen handlar inte om politiken. Det handlar om sexuella trakasserier i senaten som denna vecka ledde till att Clearwater-republikanska Jack Latvala avlägsnades från hans abborre som ordförande i ansvarsutskottet.

Den mest omedelbara frågan fokuserar på hur Latvala-undersökningen kommer att spela ut. Men spekulationer fortsätter också om andra lagstiftare kommer att möta liknande påståenden.

MYCKET UTMANANDE TID ‘

Latvala har länge ansetts vara en av Capitols mest kända, ibland svåra, figurer. Han tjänstgjorde i senaten 1994-1992, lämnade på grund av tidsbegränsningar och återvände sedan 2010. Faced with term limits igen nästa år, han har lanserat en kampanj för guvernör.

Men Latvalas politiska förhoppningar, för att inte tala om hans rykte, sätts i fara i fredags när Politico Florida publicerade en berättelse som sade att sex oidentifierade kvinnor anklagade Latvala för att foga dem eller göra ovälkomna kommentarer om sina kroppar.

Senatpresident Joe Negron, R Stuart, lanserade en undersökning som kommer att hanteras av Lewis Jackson, ett nationellt arbetsförmedlingsbolag. Det är fortfarande oklart hur länge sonden tar och vad den kommer att hitta. Men åtminstone på kort sikt anförde påståenden Negron att ta bort Latvala som ordförandeskap och ersätta honom med sen Brad Bradley, R Fleming Island.

I meddelandet om anställningen av Lewis Jackson-företaget sa Negron att ‘senaten har nolltolerans för sexuella trakasserier, sexuella övergrepp eller oegentligheter av något slag’.

Sedan anklagelserna uppstod har vissa lagstiftare och andra kritiker uppmanat Latvala att lämna senaten.

Men i en lång intervjuThursdaywith News Service of Florida höll Latvala att han aldrig fällde de oidentifierade kvinnorna eller andra och anklagade politiska fiender för att masterminding påståendena. Han har också anställt Steve Andrews, en Tallahassee advokat som inte är någon främling för att brända jordpolitiken.

Latvala bestred inte några av anklagelserna i Politico-berättelsen, vilket innefattade anklagelser om att han hade gjort kommentarer till kvinnor om sina kroppar.

‘Låt jag min mun överbelasta min goda känsla då och då och kanske säga att du ser bra ut idag? Du har gått ner i vikt? Du ser varm ut idag? ‘Ja. Men jag har inte berört någon mot sin vilja,’ sa han.

Normalt gruff senatorn stannade när han frågades under intervjun om påverkan av påståenden och efterföljande granskning.

‘Jag vill inte använda ordet jag vill använda eftersom du inte kan skriva ut det. Men det är en mycket utmanande tid. Mycket utmanande tid. Du hittar verkligen vem dina vänner är ibland så här, ‘sa han.

Ser som gamla tider

Hus- och senatkommittéerna tar långsamt upp räkningar före 2018-sessionen, som börjarJan. 9.

Men det är inte svårt att upptäcka prioriteringarna av Negron och House Speaker Richard Corcoran, R Land O ‘Lakes. Det beror delvis på att dessa frågor ser ut som prioriteringar från 2017-sessionen.

Huskommittéer i veckan gick till exempel fram med etiklagstiftningen och en proposition riktade till så kallade ‘fristadstäder’, båda prioriteringarna för Corcoran Gå Ner I Vikt På En Vecka under 2017-sessionen. Sanctuary city bill (HB 9) passerade sin enda kommitté och är redo för en omröstning i kammaren i januari.

Förslaget, sponsrat av Rep. Larry Metz, R Yalaha, skulle kräva att statliga och lokala myndigheter samarbetar med federal invandringshandhavande och skulle bära helgedomspolitiken. Det berättade snabbt beröm från Corcoran efter att ha fått godkännande från House Judiciary Committee.

‘Sanctuary städer är ett direkt angrepp mot rättsstatsprincipen’, sade Corcoran i ett förberedt uttalande. ‘Varje vald tjänsteman som lägger sin hand på Bibeln och svär för att upprätthålla lagen och fortfarande stöder helgedomsstäder ska tas bort från kontoret.’

Men förslaget har dragit upp stark motstånd från invandrare förespråkargrupper och kom inte igenom senaten under 2017-sessionen.

‘Ska vi skapa en fientlig miljö med rasprofilering mot det svarta och bruna folket?’ frågade Rep. John Cortes, D Kissimmee.

Negron har under tiden gjort klart att en av hans högsta prioriteringar för sessionen är en proposition som skulle göra en rad förändringar Viktminskning Tabletter i universitetssystemet, inklusive att expandera Bright Futures stipendier. Liknande förändringar var en del av en bred högre utbildningsräkning som Gov. Rick Scott vetoade efter 2017-sessionen.

Senatutbildningsutskottets underkommitté i veckan godkände den nya versionen (SB 4) efter liten diskussion.

‘Florida har några av de ljusaste studenterna i nationen’, sade Negron efter panelens omröstning. Senat Bill 4 skickar ett starkt budskap att om eleverna arbetar hårt för att tjäna privilegiet att delta i en av våra stora statskollegor eller universitet, finansiella osäkerheter kommer inte att stå i vägen för sin dröm om att driva en högre utbildning. ‘