Kanadensiska militära flygplan har inte flygt i Syrien i veckor

OTTAWA kanadensiska militära flygplan som är involverade i kampen mot islamiska statsmilitanter har inte flygt över Syrien under de senaste veckorna, även om en senior officer nekade några länkar fredag ​​till ryska hot. skjuta ner en syrisk regering jet.

I en intervju med den kanadensiska pressen på fredag, brig. Gen. Daniel MacIsaac sa att flygplanen har drivit uteslutande i Irak i flera veckor, men han insisterade på att det inte var på grund av Ryssland.

är upptagna och bidrar mycket bra i Irak just nu, sade MacIsaac, som tog över som chef för Joint Task Gå Ner I Vikt Snabbt Force Iraq i februari. nu har våra (flygplan) gott arbete att göra i Irak. flygplan har inte riktats mot ryskt eller syriskt flygskydd, tillade han.

Försvarsförvaltare skulle inte säga när kanadensiska flygplan senast flög över Syrien, med hänvisning till operativ säkerhet. och lokala styrkor.

Kriget mot ISIL har gått in i en ny fas sedan de irakiska tjänstemännen meddelade att den här månaden tillkännagav att regeringskrafterna äntligen befriade staden Mosul efter nio blodiga Gå Ner I Vikt På En Vecka månaders strider.

Segern har varit bittersött, den representerade ett stort slag mot den extremistiska gruppen men tiotusentals civila är trodde Gå Ner ett Kilo I Veckan döda.

Medan vissa kanske tror att det värsta är över, fortsätter ISIL eller Daesh att hålla stora delar av territorium, noterade MacIsaac.

jag säger rätt av flaggan: jobbet i Irak är inte gjort. Arbetet i Irak är inte gjort, sa han.

Kanadensiska styrkor har särskilt fokuserat på att kartlägga en del av Irak och identifiera potentiella mål för koalitionsoperationer, sade MacIsaac, även om han nekade att säga var.

är fortfarande stora koncentrationer av Daesh-styrkor, sa han och uppskatta antalet kämpar i både Irak och Syrien på mellan 10 000 och 20 000. är väldigt upptagen. kommandot omfattar övervaknings- och tankningsflygplan samt ett transportplan och en underrättelsetjänst i Kuwait, plus en helikopteravsättning och ett militärt sjukhus i norra Irak.

Kanada har också cirka 200 specialstyrkor trupper i norra Irak, av vilka några har varit verksamma inom Mosul och längs gränsen till Syrien, men de faller under en annan befälhavare.

Den liberala regeringen utvidgade nyligen Kanada-uppdraget mot ISIL fram till mars 2019, samtidigt som militären ger större flexibilitet att själv bestämma vad den behöver för att uppnå sina mål.

Exakt vilken form uppdraget kommer att ta över de närmaste två åren är nästan lika osäkert som vad som kommer hända i Irak under kommande månader.

Det finns rädslor för att ISIL är redo att gå under jorden och tillgripa traditionella terrortaktik som självmordsbombningar, vilket kommer att kräva annan utbildning från vad Kanada och dess allierade redan har tillhandahållit.

MacIsaac sa att han inte kunde kommentera rapporter om att två kanadensiska kvinnor hade hittats i en tunnel under Mosul och kvarhållen av irakiska styrkor för påstådda länkar till ISIL.