Kanadensisk bilförsäljning sätter ny februari rekord

Det finns fortfarande gott om tid för att hjulen ska komma undan, men hittills har 2017 bilförsäljningen fortsatt trossa prognoser om en liten avmattning från 2016 rekordtakt.

Bilverkare sålde 123.032 fordon i Kanada i februari, och satte in en ny rekord för månaden, enligt nummer som släpptes av Global Automakers of Canada.

Februari-spoilerna delades jämnt mellan Detroit Three och de globala biltillverkarna, trots att det var Detroit som presenterade en mer förenad front: FCA, Ford och GM redovisade alla blygsamma vinster, för en kombinerad uptick på 3,1 procent.

Den totala försäljningen av övriga världen förbättrades med motsvarande belopp, men det var ett medelvärde av resultat som varierade kraftigt på företag från bolagsbasis. Bland de större aktörerna varierade prestationerna från Honda Canada dramatiskt med 21 procent till Hyundai 10,6 procent saga. Toyota Kanada var också en laggard, en nedgång på 6,2 procent, trots februarirekordförsäljning för flera modeller, inklusive en överraskande 36 procent pigg för Corolla. Europeiska lyxvarumärken fortsatte att rida högt.

Bland detroit tre uppnådde GM den starkaste tillväxten 5,1 procent, men det var inte tillräckligt för att lyfta den ut från tredje plats. Ford 3,1 procent vinst slå FCA 1,5 procent, men inte tillräckligt för att få tillbaka det till första plats: FCA behöll den titeln både för månaden och året till dags dato.

Det senare är ett mönster som har upprepats i flera år: Windsor börjar varje år framför men (med undantag för 2015) drar Oakville fram i slutet av året.

Lastbilar slår ut vatten vid FCA

Förvånansvärt var FCA-tillväxten allt på bilsidan (27 procent) medan lätta lastbilar stod stilla. FCA-lastbilsstöd, Gå Ner I Vikt På En Vecka Dodge Grand Caravan och Ram pickup, var starka i februari men en glid på Jeep-sidan och en enorm minskning av Ram Promaster City van från ett ovanligt starkt år sedan månad lämnade total lastbilsförsäljning treading vatten. Bland FCA-bilens resultat: den första inspelade försäljningen (tre) av den nya Alfa Romeo Giulia sportsedan.

Ford var i överensstämmelse med industrins trender: Bilförsäljningen sjönk med 11 procent, medan F 150-pickupen stod i februari, eftersom det ledde Ford / Lincoln-lätta Gå Ner ett Kilo I Veckan lastbilar till en 5,3 procent förskott. Sammantaget var det Ford of Canada bästa februari sedan Viktminskning Tabletter 2000, drivs mestadels av starka vinster för sina SUV och kommersiella skåpbilar.

Vans och SUV gjorde också tricket för GM i Kanada; Den totala lastbilssalget ökade med 11,6 procent medan personbilar slog 13,1 procent. Förmodligen rapporterade GM Bolt EV-försäljningen (86, i sin första hela månaden) i lastbilskategorin.