Kanadensisk batteriteknik startar med Tesla får federala pengar

Framtiden för litiumjonbatterilångslängd som en nyckelkomponent i elfordon och en värld utan fossila bränslen kan ligga i en otrolig bunkerstilbyggnad i en industripark i Halifax-området.

Ned i en konkret hall, förbi ett bordtennisbord, är en flygplanhängare som ett rum med höga tak, whirring elektronisk utrustning och en massiv lastdörr öppnad till hamnluften.

Det här är kontoret för Novonix Battery Testing Services, ett Dartmouth-företag som honey-testar högt precisionsbatteri för tekniska företag, inklusive Tesla Motors och Apple.

Uppstarten avspannades från Herzberg Medalvinnaren Jeff Dahns banbrytande batterilaboratorium vid Dalhousie University.

‘Det är Gå Ner I Vikt På En Vecka väldigt svårt att göra en litiumjoncell som varar länge’, Gå Ner I Vikt På En Vecka säger dr Chris Burns, Novonix VD och koncernchef. ‘Det är ännu svårare att bevisa det.’

FRÅN EVS TO LAPTOPS

De kraftfulla laddningsbara batterierna bränner allt från elektriska fordon och mobiltelefoner till bärbara datorer och dammsugare. De används till och med i nätverkslagringsprojekt.

Traditionella metoder för att testa livslängden hos ett litiumjonbatteri kan ta flera månader eller till och med år. Men Novonix har minskat testperioden till veckor.

‘Vi utvecklade och kommersialiserade ett system som är mer exakt än vad någon annan bygger på marknaden och som gjorde det möjligt för forskarna att få insikt i batteriernas prestanda inom några veckor, vilket genom traditionella metoder kan ta månader eller år’ Burns säger.

Den 30-årige, ursprungligen Gå Ner ett Kilo I Veckan från Boston, kom till Halifax 2009 för att delta i Dalhousie University.

I stor utsträckning genom munnen, har Novonix nu samlat en imponerande roster av marknadsklienter inklusive Panasonic, Dyson, Bosch och 3M.

‘Vi går till konferenser och mässor och Jeff Dahn nämner oss,’ säger Burns. ‘Det är en liten industri och folk hör om oss och det har hållit oss väldigt upptagna.’

‘Jeff får betalt en Corona var sjätte månad,’ brinner skämt.

HUR DET FUNGERAR

Med hjälp av högteknologiska elektronik mäter Novonix koulomb effektivitet för att bestämma hur små förändringar i uppladdningsbart litiumjonbatteri kemi kommer att påverka lång sikt batteri prestanda.

Företaget använder lokala leverantörer för att bygga sin utrustning. Metallarbetet kommer från Protocase i Cape Breton, medan styrelsenheten är gjord av Sunsel Systems i Dartmouth.

Novonix planerar att utöka sin utrustning som snart innehåller den senaste immateriella äganderätten för att komma ut från Dahns lab.

Även om uppskattningen av det återstående livslängdet i ett litiumjonbatteri är svårt, säger Dahn att han märkte att när litiumjonbatterier åldras, blir den flytande elektrolyten i cellerna långsamt en fast form.

‘När vätskan är borta är batterierna döda’, säger han. ‘Så om du kan bestämma den fraktion av vätska som finns kvar i batteriet, kan du uppskatta hälsotillståndet för batteriet och hur mycket längre det kan vara.’

Med hjälp av en studentforskare utvecklade Dahn en så kallad ‘litiumjonbatteri differential-termisk analysator’.

‘Det är så stort,’ sade han. ‘Men det är faktiskt en väldigt enkel metod. Batterierna är frusna och långsamt uppvärmda för att upptäcka när vätskeelektrolyten smälter. Signalstyrkan är relaterad till hur mycket vätska kvarstår och till dess sammansättning. ‘