Kan konsterna överträffa semesterschlock

På onsdagen njöt jag av Lost Nation Theatre ett underbart liv vid Montpelier City Hall Arts Center. Denna årliga händelse presenterar Frank Capra classic 1946 film om en riktigt anständig kille som spelas av Jimmy Stewart som frågar hans värde för att överväga självmord.

Tanken är att det här är en 1940-talets radioradio och ett lag av aktörer spelar de olika rollerna i den här hjärtvärma historien om mänsklighetens bästa sida. Kim Bent och Michael Manion levererade stjärnprestationer som respektive distriktet George Bailey och Clarence, ängel andra klass, skickade för att rädda honom.

Vilket nöje det var att njuta av semestern firar som utmanar det inre jaget snarare än giddily stödja årets mest trafikerade årstid. Och det verkar vara Vermont sätt.

Julkarlarna ger nöje och är lugna, men några är rena schlockor. Omvänt är Handel lika stort ett mästerverk som någonsin skapats och går rakt i hjärtat av frågan.

Även om jämn förtrollande föreställningar ger njutning och ett andligt värde, tar två Vermont-produktioner denna musik och sitt meddelande väldigt seriöst. på Rutland Grace Church, dra nytta av utmärkta professionella solister, fina orkestrar och dedikerade kor.

tas allvarligt, kan inte bara ge glädjande lyssnande, dess djup och inre innebörd kan låta både lyssnare och artister bli bättre.

VSO Holiday Pops-konserterna kan vara en källa till meningslös fluff. Faktiskt mer än ett decennium sedan, det var precis vad det var. En gästdirigent ledde VSO i kanske den schlockiest konserten jag någonsin deltagit i; Jag avslutade min recension: Welk bor! Barmhärtigt återvände han aldrig.

Anthony Princiotti, som kommer att leda VSO-programmen nästa helg fredag ​​på Barre Opera House, lördag på Burlington Flynn Center, Gå Ner I Vikt På En Vecka och söndag på Rutland Paramount Theatre kan aldrig anklagas för att vara schlocky. Faktum är att den vanliga övergripande VSO-huvudgästledaren uppskattar härliga kombinationer av populär biljettpris med de bästa semesterklassikerna.

Ovanligt kommer årets VSO Holiday Pops konserter Gå Ner I Vikt På En Vecka vara värd av en stand up komedi och berättare, Burlington Hillary Boone.

En annan semester ständig är Tchaikovsky jul balett, Nötknäppare. Barnföreställningar är mer lämpliga för barnen och deras familjer, men vissa blandar Gå Ner ett Kilo I Veckan barn effektivt med barnen med professionella som huvudmän. Albany Berkshire Ballet turer, kammar lokala unga dansskolestudenter med sina professionella. De är i Rutland vid Paramount Dec. 20.

En grupp som erbjuder egen nötknäppare är Moving Light Dance Company Mountain Nötknäppare, 19 dec 20 på Barre Opera House, som slår Vermont bluegrass i mixen. Det finns fortfarande gott om Tchaikovsky, men det är en kreativ glädje.