En speciell semester

Han har arbetat med National Trust-egenskaper från Cornwall till Nordirland till Kent, som ligger på häckar i Devon och Northumberland, torr stenväggning i Lake District, gångstigning i Wales och gör fjärilturer i kretsgräsmarkerna i North Downs.

Nu är han en volontärledare som ser till att semestern går smidigt och organiserar sociala evenemang, för vilka hans belöning är ledig säng och bräde och mer hårt transplantat, men det har blivit en livsstil för honom och han har ingen avsikt att återvända till de nio till fem.

Förtroendet är en av de mest framgångsrika naturvårdsorganisationerna i Europa, som skyddar mer än 700 miles av härlig kustlinje och över 240 000 hektar mark av särskild betydelse och betydelse i Storbritannien, och Richard är en av de tusentals volontärer på vilka förtroendet har kommit att förlita sig.

Volontärer kan ansluta sig till en arkeologisk grävning, skapa vägar på kusten, hjälpa till att driva en sommaröppen konsert eller ett evenemang som Fte Champtre på Stourhead, delta i naturvård, övervaka fjäderfår och getter på Lundy Island, hjälpa till att återställa Disraeli ‘ s tyska skog på Hughenden Manor, visa människor runt Lindisfarne Castle eller en myriad annan verksamhet på platser över hela landet under hela året.

Det är möjligt, som Richard, att fylla ditt år med en arbetsferie efter en annan, även om NT rekommenderar att du lämnar en vecka fri mellan var och en.

För de flesta som deltar är pausen en vecka bort från kontorsmalen, en chans att träffa nya människor, lära sig nya färdigheter och njuta av friluftslivet och några privilegier som arbetar för NT-skänker, såsom boende vid Stourhead, om än i stallblocket.

Gruppen på Stonehenge hade varit inne i stenscirkeln på morgonen som jag besökte och hade haft en dag ut till Avebury dagen innan och var nu tillbaka på jobbet med förnyad kraft och rensade en halv tunnland av de tre och en halv hektar hasselkullar, döda häckar på platsen och gör cordwood.

Coppicing klippa hasseln ner till stubben för att uppmuntra återväxt är en av de äldsta formerna av skogsbruk.

Den sammansatta hasselnöring brukade vara en oumbärlig del av landsbygdsekonomin, som användes för ärtspinnar, stråsäckar, bränna, hindring och kolförbränning.

‘Vi är begränsade till vad vi kan göra med det nu’, säger Clive Whitbourn, NTs landsbygdsförvaltare i området som övervakade gruppens aktiviteter med hjälp av räddningshundarna Nell, Flint och Molly.

Några av hasselkvistarna vävdes in i fäktning runt hasselstubben för att skydda återväxten från rådjur, och resten blev nedlagda som döda häckar runt polisen, igen för att avskräcka hjortar.

‘Skyddet är också en bra habitat för wrens, robins och kanske dunnocks’, säger Clive.

‘Och små däggdjur som bankvolymer, träsmus och gula nackade möss gillar det och insekterna sover i den.

‘Det kommer gradvis att riva ner och återvända till skogen.’

Förutom att föryngra skogen, tillåter coppicing mer ljus och triggar växten av växter som herrar och damer, som just började visa sig genom jorden.

Runt omkring oss fanns frivilliga bågar, loppers och bågsågar.

Alla är angelägna om att påpeka att NT är mycket hälso- och säkerhetsmedvetet och ger tydliga samtal och demonstrationer om hur man använder allt.

Den korkade hasseln är kapad i sladdträ och staplas snyggt för att göra den vanliga 4ft x 4ft x 8ft ledningen ‘.

‘Som vanligt förekommande är det bara att vi är en snodd av trä, allt vi får skära över året, säger Andrew Cracknell (40), en datorkonsult från London.

Han säger att han såg den här arbetsferien som en ‘gyllene möjlighet’ för att lära sig nya färdigheter som coppicing, pegtillverkning och besättning av bråk och visselpipor och kol.

På andra sidan polisen läser den andra halvan av gruppen den antika konsten av träkolstillverkning från Dorset broom squire och traditionell woodsman Terry Heard.

‘Vi måste försegla luften ut ur det, så det omvandlas till kol, eller det kommer att sluta som aska’, säger Terry, som lärde sig träkol för mer än 30 år sedan.

‘Vi vill inte bränna det, vi vill laga mat och då imorgon, när vi öppnar upp det blir det kol.’

Gamla hantverk, trots att träkolstillverkning kan vara, har en grundligt modern användning som grillbränsle.

Faktum är att lunchen för gruppen barbecued över kolet de hade producerat den föregående dagen.

‘Omkring 95 procent av våra grillkolor importeras’, säger Terry, ‘men vi kan producera 100 procent i landet.’

Bredvid herdens hut på hjul som han använder som sin rörliga bas, chipper och huggar andra frivilliga, har en tur på fashioning tältpinnar som är mycket värda av tältindustrin och besom bromsar.