En serie med 12 korta resor som kan återfå glädjen av somrar när du hade en riktig semester

Kom ihåg när sommarsemestern innebar tre månader? När skolans sista dag fylldes med löftet om lata dagar och hängde med vänner och äventyr var precis runt hörnet? När de förnyade ansvarsområdena i september var bara en ful rykt?

Men nu är du ” vuxen och det är svårt att ta en vecka, inte ensam hela sommaren. Kanske kan vi hjälpa till.

Medan vi inte kan övertyga din chef för att ursäkta dig de närmaste tre månaderna, kan vi föreslå ett 12-stegsprogram fullt av dag- och helgresor som kommer att gå ut ur arbetsveckan. Dessa resor med begränsad varaktighet kräver ett minimum av planering och erbjuder maximal revitalisering.

Gryningen av sommaren i Monterey County visar inte alltid bilder av lata, lummiga dagar som spenderas på en solsträckt strand. Tvärtom föreställer många av oss att de skakar i dimmig fukt på halvön eller brinner under dalens sol. Ännu mer skrämmande är de oändliga svängarna av turister täppa upp på gatorna, affärer och restauranger. Hur slår du sommarblåsen utan att springa för långt?

Nu när motorväg 1 har öppnats igen, erbjuder Ventana Wilderness några utmärkta möjligheter att komma bort från allt. Allt du behöver göra är rem på en ryggsäck och gå in i vildmarken, till ett land långt bort från motorvägen där få turister vågar slitna. En populär backpacking destination är Sykes Camp och närliggande hot springs, nås via Pine Ridge Trail, som börjar i Pfeiffer State Park.

Min backpackingpartner och jag valde Sykes för, ja, alla lokalbefolkningen har varit i Sykes. Något fritt liv, granola äter, trädkramar Central Coast Californian värt sitt havsalt har varit i Sykes. Jag föreställde mig en mystisk plats där dekadenta, droppande, nakna hippier promenerade runt i slow motion medan de diskuterade Terence McKenna och performance art, och varje mening slutar med, ‘Du förstår var jag kommer från, mannen?’ En plats djup i det bakre landet där folk hiked i 10 miles för att ta av sina kläder och sitta i varmt vatten, ja, på något sätt tycktes det vara Kalifornien. (Jag menar verkligen, i Ohio skulle folk inte bara hoppa i en jacuzzi?) Så vi packade upp grönt te och rökelse och ledde ut.

Resan till Sykes börjar vid Big Sur Forest Service Station i Pfeiffer State Park, ca 45 minuters bilresa från Carmel som reser söderut på Highway 1. Övernattningsvandrare måste checka in på ranger stationen för en back country pass och betala $ 2 för parkering.

Pine Ridge spårhuvudet ligger bekvämt i slutet av parkeringsplatsen. Den här välutrustade, välskötta leden leder oss hela 10 mil till vår destination. Stigen börjar ständigt stigas genom en tjock skog av kustområden, tall och levande ek och vindar runt en stor campingplats. Efter ungefär två miles av stadig klättring kom vi till toppen av en ås som gav vår senaste bild av RV och hyra bil laden Highway 1 och av det oändliga Stilla havet utanför. Härifrån vände vi i österut och ledde ut ur statsparken och in i Ventana-vildmarken. Stigen snodde och vågade, stigande och fallande hundratals gånger, klättring högt upp på torra, solsträckta åsar och sedan ner i svala mini-canyons som rymmer den kristallklara Big Sur River.

Efter fem timmar av grusande men uppfriskande vandring, nådde vi Sykes Camp. Inbäddat i en brant kanjon, är campingplatser på Sykes rikligt fördelade längs Big Sur River. Varje campingplats består av en råstenbrandring och ett tältutrymme. De lyxiga platserna kommer komplett med sina egna smaragdgröna badhål. När vi valde en campingplats hade vi passerat flera andra campare. Men en gång bosatte sig, kände vi oss otroligt isolerade, ensamma i vår egen, orörda Eden.

Varm och uppblåst från vandringen, vi skjulde våra förpackningar och ledde ner den korta vägen till vårt eget lilla simningshål. Vi tog av svettiga strumpor, skjortor och shorts och duva in i det fria vattnet. Omkring 10 sekunder var allt jag behövde föryngra fullständigt. Efter ett dopp sjönk vi oss själva som ödlor ovanpå solbakade stenblockar, tittar på små öringspjäll om i strömmen och lyssnar på vattnets lugnande bubbla.

Efter upprättandet av lägret ledde vi uppströms på ett råspår som ledde till heta källor. Drippen från granitväggen ovan matar de naturliga svavelhällorna fem handgjorda badkar som är gjorda av flodsten och sandväskor. Att vara en populär backpacking destination var vi inte ensamma. Två andra par och en enda man njöt av badtunnorna. Alla verkade vänliga, men tysta och respektfulla. Och alla var nakna. Jag tog också av och slog in i vårt privata badkar.

Ingenting kunde ha känt sig mer naturligt än det ögonblicket, tio mil från närmaste väg, bil eller telefon. Jag slappna av i badkaret, och när det blev för varmt, doppade jag in i den iskalla floden och skakade med den fysiska chocken hos den extrema temperaturförändringen. ‘Det gör att du känner dig väldigt levande’, kommenterade en badare, som mediterar i full lotusposition på toppen av en sten ovanför oss. (Det gjorde verkligen mig väldigt levande, men det fick mig också att känna mig mycket kalifornisk.) Den fredliga, fridfulla känslan som kommer med att vara i bergen i kombination med vattenets helande kraft överträffade mig. Utanför verkade samtalet knappast nödvändigt; faktiskt. Detta var en plats bara för att vara. Att inte prata, att inte tänka eller ens känna. Var bara. Bo i ögonblicket, för tillfället var lätt här.

När solljuset bleknade, kämpade jag tillbaka i mina kläder, med en ny uppenbarelse av hur obehagligt de kan vara, och shuffled tillbaka till lägret. Känsla grundligt renad, kropp och själ, jag krypade in i tältet och sov som en sten. Min omgivning, fjädrarna, floden, träden, bergen, fyllde mig med kraft och lugn som jag fortsatte att känna igen veckor senare.

Det kan bara vara en 20 minuters bilresa från Monterey Peninsula, men en dagstur för att bläddra i de många antikaffärer på Moss Landing är som en resa tillbaka i tiden. Från den pittoreska och kitschiga, till den sällsynta och utsökta, finns en skattkista av kulturella memorabilia, fina möbler och historiska saker som bara väntar på att upptäckas.

På Manuel Antiques kan aficionados av västerländska och indiska artefakter hitta allt från gamla hattar, handverktyg med cowboy stövlar och sadlar. till arrowheads, snidade elfenben, handvävda korgar, Zane Gray romaner och cowboy-noter.

På Isle of Ithaka delar vackert utformade korgmöbler showroomgolvet med gamla barroomspeglar, lackkistor med South Sea Island Inlays, armoires och detaljerade modell segelbåtar.

Vad som besöker Moss Landing s antikaffärer, särskilt omdirigering, är den udda sammansättningen av objekt som speglar det breda utbudet av amerikansk kulturell smak. Man kan hitta ett gammalt glansigt affischtryck av skärmikonet James Dean som hänger bredvid en maskinvävt tapisserie av Jesus, den näst bästa tjejen i Turin. Eller hur är det med en Pancho Villa-whisky-dekanter som står bredvid en skönhet i läppstiftet, nej till ett par orenheter som ser ut som dentala extraktorer.

Få män kommer att kunna motstå chansen att återuppliva förtjusta minnen av både sin barndom och ungdom som präglar hyllorna av metallvindar, gammal sportutrustning och hemkemi uppsättningar eller de dammiga stackarna av gamla Playboy och Penthouse-tidningar. För seriösa läsare och musikälskare har många butiker bokhyllor med förtrollande gamla tomt och sällsynta album från storbandet till 60-talet. För dem med en tidlös modekänsla kan man köpa gamla militär- och cowboy-outfits eller prom och formellt slitage, och alla typer av gamla smycken, från de avskyvärda eleganta till eleganta och smakfulla.

Även om timmarna är något flexibla, öppnar de flesta butiker runt 11am och stänger mellan 5 och 6 pm. Moss Landing har också en hel del ställen till lunch som har måttligt prissatta men utmärkt färsk fisk och mexikansk mat, vilket gör en dagstur till Moss Landing ett perfekt sätt att mata både kropp och själ.

Här är en perfekt familjeboende som kombinerar camping i ett av Monterey Countys vackraste och ostörda naturliga miljöer, ett besök på en av statens finaste uppdrag och lite avslappnad lyx som är en garanterad botemedel mot den mest heliga av arbetsveckor.

Ungefär en timme söder om Salinas utanför Highway 101, väster om Jolon Road och genom Fort Hunter Liggett Military Reservation ligger indianerna, ett outvecklat campingområde i hjärtat av Los Padres National Forest intill länets högsta bergstopp , Junipero Serra. (Indierna är tydligt markerade på de flesta områdena vägkartor för mer specifika riktningar).

Inne i ett område med rullande terräng, fejande utsikter och fina ek Savannas, tar indianerna sitt namn, (något apokryphalt), från de högt eroderade bergskropparna som stiger flera hundra meter ovanför dalen. Klipporna gör det lätt att klättra och ge bra skydd för camping.

Det finns inga faciliteter på denna informella campingplats, så ta med gott om vatten och förnödenheter. (Vid indianernas vakthållning längre norrut finns en formell camping med vatten, toaletter och nödtelefoner). Bränder kan eller inte tillåts beroende på brandfaren, och ett bra tält rekommenderas. Indianerna är särskilt vackra på natten, och särskilt så med en fullmåne som kastar eteriska skuggor från stenarna och ekarna på dalen. Det är inte ovanligt att höra skuret av coyoter på natten, såväl som den rasande vildmarken som föder upp för mat.

Flera miles före indianerna är Mission San Antonio, grundad av far Junipero Serra och Franciscan Order i 1771. Detta är en av Califonias största och bäst bevarade missioner med en vacker trädgård och kapell, historiska utställningar och massiva stenmurar och porticos som inbjuder tyst kontemplation. Uppdraget kan besökas före camping på indianerna eller på väg tillbaka ut från campingplatsen.

För resan till halvön, väder Nacimiento Fergusson Road västerut över Santa Lucia Range och faller ner till Big Sur kusten vid Kirk Creek. Norrut ger Nepenthe det perfekta stoppet för en sen brunch på Cafe Keva eller tidig lunch på restaurangen på övervåningen. Det finns ingen finare utsikt över Big Sur-kusten än den från Nepenthe, och restaurangens mat och atmosfär är den perfekta påminnelsen om varför Big Sur är himlen på jorden.

För en rolig omdirigering före den sista återvändan, erbjuder Pfeiffer Beach utanför Sycamore Canyon Road en spektakulär miljö för att njuta av lite sand och sol, men var förberedd för hurvindande vindar som ofta blåser längs denna kuststräcka.

Deras mäktiga komfort och varning, i passage från predikanterna, ‘till varje sak finns en säsong och en tid till varje syfte under himlen, en tid att bli född och en tid att dö.’

När vi blir omslagna i alla våra dagliga bekymmer och bryr sig, är det alltför lätt att glömma att vi inte är här i kött och ben för alltid. Vi glömmer att lukta blommorna, försök att ignorera smärtan och i allmänhet förlora koll på vår dödlighets skönhet.

Att gå genom en kyrkogård kan vara en bra restaurering. Där spridas över ett fält finns oändliga berättelser om otaliga människor. Mellan de datum som markerar födelser och dödsfall hittar du talar av tårar, skratt, lidande, glädje; alla de saker som skiljer livet från döden. Men graven i kall sten är det uppenbara och oföränderliga faktum att oavsett vad som helst händer vi är alla som går denna värld med ett utgångsdatum stämplat någonstans på vår själ.