En senators gåva till judarna

WASHINGTON Kanonen av Hanukkah sånger skriven av Mormons senatorer från Utah blev bara lite större.

Senator Orrin G. Hatch, 75, sa att detta var hans första satsning på judisk musik. Det kommer inte vara hans sista.

Kort sagt, han älskar judarna. Och baserat på ett tidigt provtagning av lyssnare kan känslan vara ömsesidig.

‘Titta på Orrin Hatch i studion, jag sa till mig själv att inget sådant stort kommer någonsin att hända mig igen’, säger Alana Newhouse, chefredaktör för Tablet.

Satt mot ett hopp-synthesizer-takt börjar sangen:

‘Hanukkah, oh Hanukkah,

Lysets festival / Oljan brann ljus. ‘

Att lägga till projektets enda i Amerika är att sången utförs av Rasheeda Azar, en syrisk amerikansk sångare från Indiana. Men Mr. Hatch är sångens oöverträffade huvudmäklare eller macher. Han är med i videon, sittande stoic i studion, huvudet bobbing något, donning hörlurar och bidragande backup sång.

Sångens smittsamma refrain går:

‘Åtta dagar av Hanukkah,

Kom och låt oss fira.

Åtta dagar av Hanukkah,

Låt oss fira ikväll, Hej! ‘

Nyhetsbrev Anmälan

Fortsätt läsa huvudhistoriken

Vid ett tillfälle avslöjar Mr. Hatch sin vita klänningskjorta för att avslöja det guldkedja mezuzah halsbandet som han bär varje dag. Mezuzahs pryder också dörrarna i sina hem i Washington och Utah. Mr. Hatch håller en Torah i hans senatkontor.

‘Inte en riktig Torah, utan en sorts Torah,’ sade han. ‘Jag känner mig ledsen att jag inte är judisk ibland.’

Genesis of ‘Åtta dagar av Hanukkah’ kom för ett decennium sedan. Mr. Hatch övervägde en kamp för ordförandeskapet i kampanjen som så småningom vunnits av George W. Bush (Herr Hatch slutade skriva en låt för Bushs andra inledande med titeln ‘Heal Our Land’). Goldberg hade organiserat en ‘skriv en ny sång för Hanukkah contest’ som lockade 200 poster, de flesta av dem beräknas ‘dreck’.)

Han frågade Hatch om han skulle skriva en Hanukkah sång. Senaten sa att han skulle, men aldrig gjorde det.

Herr Goldberg, som nu skriver för Atlanten, nämnde det årtionde gamla löftet i hans blogg förra året några dagar före jul. En dag senare skickade Mr. Hatch honom ett ursäkta e-postmeddelande som inkluderade de första fem stanserna av ‘Åtta dagar av Hanukkah’.

‘Jag är villig att tjäna som en semitisk sångmuse för någon USA-senator,’ sa Goldberg. ‘Gud förbjuder någon av de judiska senatorerna att skriva en Hanukkah-låt.’

Herr ‘Jag’ är en ganska liberal demokrat, ‘sade mr. Stone.’ Men det blev mer om musiken och vänskapen för mig och Orrin. ‘

Låten spelades in i oktober på en studio på Manhattan.

Mr. Hatch talar om ‘Åtta dagar av Hanukkah’ som en gåva till det judiska folket. ‘Den här låten betyder mer för mig än de flesta låtar jag någonsin har skrivit,’ sa han. ‘Människor behöver veta historien om Hanukkah. Det var ett mirakel.’

Han sa att hans yttersta mål skulle vara för hans idol, Ms. Streisand, att utföra en av hans låtar. ‘Det skulle vara bra för henne och bra för mig’, sade herr Hatch, medan hon erkände att hon gav sin uttänkte liberalism, den fackföreningen kanske behöver ett annat mirakel.