en semesterkonvergens

En menyrknapp är en kalkonformad menorah, som Asher Weintraub, en fjärde grader från New York City, tänkte på, designades och namngavs för att fira den sällsynta konvergensen i år Thanksgiving och Hanukkas start, en åtta natt judisk festival (även känd som Ljusfestival).

Många hänvisar till denna konvergens av ett annat, unikt namn: Thanksgivukkah.

Några källor, inklusive Menurkey-webbplatsen (av skaparna av kalkonformad menorah), hävdar att det här året är den enda gången som korsningen någonsin har inträffat.

‘Skälet till att Hanukkah och Thanksgiving kommer att överlappa detta år beror på att den judiska kalendern upprepas på en 19-årig cykel, och Thanksgiving upprepas på en 7-årig cykel. Därför förväntar du dig att de sammanfaller ungefär var 19×7 = 133 år, säger webbplatsen.

‘Det som är rätt sist när det skulle ha hänt är 1861. Men Thanksgiving bildades endast formellt av president Lincoln 1863 (det är därför det aldrig har hänt tidigare)’ fortsatte det.

Medierapporter från Associated Press och Washington Post säger dock att den senaste tiden som konvergensen av de två helgdagarna hände var 1888, och nästa gång det kommer att hända kan det vara 79 000 år från och med nu.

Menurkey-webbplatsen hävdar att det aldrig kan hända igen.

Men oavsett när det hände före eller när det kommer att hända igen är det fortfarande en ovanlig händelse i år att vissa människor är glada över.

Terre Hautes invånare Jan och Herschel Chait köpte en meny-nyckel och lade den visas i sitt hem.

Framsidan ser menyran bara ut som en kalkon (som verkar vara gjord av gips), men på baksidan är menoran. Paret lade till färgglada ljus.

Eftersom konvergen mellan de två helgdagarna är så sällsynt, och det här året är första gången en menyrknapp någonsin har producerats, ‘Jag tänker på det som en nyhet’, säger Herschel Chait, docent i ledningen vid Indiana State University, hemma på fredagen.

En källa säger att ‘nästa gång de två kommer att sammanfalla skulle vara när Thanksgiving faller på Chanukah Eva under år 2070,’ enligt Lubavitch of Indianas hemsida.

Jan Chait sa om det inträffar, då kan hon skicka menyrknappen ner till sina barnbarn.

‘Om någon inte bryter det i år,’ påpekade hon.

Familjen firar både Hanukkah och Thanksgiving, så dess matbord i år kommer att fyllas med rätter som firar ‘fusion’.

‘Jag har redan gjort pumpa challah’, sa Jan om det traditionella judiska brödet.

Hon sa att hon kan ta den traditionella maten från en semester och kombinera den med en traditionell ingrediens från den andra.

En annan familj planerar att införliva denna fusion till sitt ‘Thanksgivukkah’ bord.

Elle Muhlbaum, en studentrabbi vid United Hebrew Congregation i Terre Haute, sa att hon också planerar att få pumpa challah. Hon kommer också att lägga till potatispannkakor serveras med tranbärsappelsås (traditionellt serverad med bara äppelsås eller gräddfil) till hennes meny.

Hon kommer att införliva ‘smak av Thanksgiving i Hanukkah måltidet.’

Men dekorationerna kommer också att återspegla den speciella, en gång i livet (åtminstone vår livstid) förekomst.

Muhlbaum sa att hennes hem kommer att kombinera skördarfärger med Hannukahs blå och silver ‘för första gången i år’.

‘Här har vi den unika möjligheten att fira dem [de två helgdagarna] tillsammans,’ Muhlbaum, som lärde sig om Thanksgivukkah efter att det blev ‘detta Internetfenomen’, säger.

Och det är bara passande att fira dem tillsammans, sade Muhlbaum, eftersom båda helgdagar är en tacksamhetstid.

‘På tacksägelse sitter tusentals amerikanska familjer runt rikliga bord och delar delar av sitt liv för vilka de är tacksamma. På Chanukah, minns vi den mirakulösa belysningskraften av en liten mängd olja som ger ljus i templet ‘, skrev Muhlbaum i en månadskatalog för United Hebrew Congregation.