En semester påbörjad av arg amerikaner och politiska fyrverkerier

På samma sätt som Ashland på statens karta är den sydliga Oregon stadens 4 juli parad på kanten. Det är ett allvarligt tillfälle med marchrar, inklusive serviceorganisationer, personer från Oregon Shakespeare Festival, religiösa grupper, enstaka droger behandlingsprogram, knepcykelrittare, klassiska bilar, politiker och minst ett år, en kvinna som insisterade, trots en domstolsbeslutning, om att åka skridskor på paradiljen.

Eftersom det är i Oregon börjar dagen med en körning, och för att det är i Amerika slutar det med fyrverkerier.

Just nu är det svårt för någon nationell fest, med kaos i Washington och kämpar på Portlands gator, och yttrandefrihet morferar till fri skrik. Vi folket verkar som polariserat som ett bilbatteri och offentliga opinionsforskare som brukade fråga amerikanerna hur de skulle känna sig om sina barn att gifta sig med någon av en annan ras frågar nu deras ämnen hur de känner sig för sina barn att gifta sig med någon av en annan fest.

(Kort svar: Inte bra, vilket föreslår antingen några besvärliga familjen middagar eller några kraftigt förminskade datingalternativ.)

Men det är fortfarande en tid att skjuta upp fyrverkerier, att markera den plats vi är och den plats vi vill vara. Den 4 juli eller som någon självrespektande politisk orator från 1800-talet skulle säga, ‘den härliga fjärde’ har sina egna djupa rötter i både tid och lokaliteter, som blommar över dagens moderna politiska obehag. Om det sista du vill höra vid detta tillfälle är ett tal från våra nuvarande ledare, är det inte nödvändigt.

Ingen har undertecknat självständighetsförklaringen med en D eller en R efter hans namn. Firandet av självständighet går tillbaka långt, inte bara före de politiska partierna, utan innan USA ens hade en president.

Fyrverkerier går tillbaka till innan européerna kom över Amerika.

4 juli har djupare rötter än andra helgdagar, som ofta hänger på signaler från politiker eller annonsörer. Thanksgiving startades av en presidentsproklamation Lincoln hade inte tweet och har presenterat en sedan dess. (Det nuvarande Vita husets ockupant kan väl utfärda en Thanksgiving-proklamation som uppmanar amerikaner att vara tacksamma för honom.) Labor Day, åtminstone i jämntalade år, är ett tillfälle för kampanjföreläsningar, för att inte säga till skolans specialiteter. Presidenter ‘Dag, som har förlorat någon koppling till Washingtons körsbärsträd eller Lincolnprofiler avskurna, är nu mestadels ett ögonblick för madrassförsäljning.

Men som Ashland gräsrötter firar påpekar, har amerikanska platser sina egna händelser och meningar för 4 juli. Portland har en bluesfestival, och i år kan bluesna ha ännu djupare betydelse. St Paul har en rodeo, en tradition som uthärdar den som befinner sig i kontoret, och överskrider alla övergångsargument om spannmålsfodrad eller gräsmatad boskap. Bend, sedan 1930-talet, har haft en Pet Parade (‘Inga kaniner, katter eller aggressiva hundar’), vilket gör den till den sällsynta platsen där oberoende från Storbritannien firas av llamas. Den största fyrverkeriprocessen väster om Mississippi exploderar ut ur Fort Vancouver, ett fort i drift sedan 1825, eller långt före televised senatförhör. Ulysses S. Grant var en gång stationerad där, även om han förmodligen inte hade en semester kock ut.

Så Oregon har anledning att fira den fjärde och sätt och sätt att fira dagen, oavsett vem som tittar på det nationella fyrverkeriprogrammet från Vita Husets gräsmatta. Det är också sant oavsett vem som bor i statshuvudet eller någon stadshus , även om de är mer benägna att marschera i lokala parader förhoppningsvis inte bakom llamorna.

Runt om landet och i Portland är det särskilt nya traditioner den 4 juli och andra helgdagar: massiva uttryck för yttrandefrihet som fyller upp gatorna och leder till betydande polisövertid. Det här är kanske mer relaterat till dagens nyheter, men i Portland har dessa slags demonstrationer varit en tradition i årtionden, sedan innan den nuvarande presidenten någonsin sparkade någon på tv.

Portland-semestertraditionen behöver definitivt klippa ut de trasiga windows, bränder, stoppa motorvägar och MAX och kasta saker på polis och andra demonstranter. Det är fel, och det vedergäller med rätta människor, och det överbelägger Multnomah County fängelse.

Men det är värt att komma ihåg, trots de nuvarande politiska förhållandena eller ibland, särskilt på grund av de nuvarande politiska förhållandena den 4 juli firar ett upprymt uppror, en grupp arg amerikaner samlas för att protestera om politik och att underteckna Thomas Jeffersons lista över klagomål.

Som Franklin D. Roosevelt berättade för amerikanska revolutionens döttrar 1938, efter att ha noterat krigsspelet för sina egna förfäder från 1800-talet, ‘Kom ihåg, kom alltid ihåg att vi alla, och du och jag speciellt, kommer ned från invandrare och revolutionärer. ‘