En semester möte med utlänningar

Av Dorothy Colby

Jag minns inte exakt varför jag gick till mataffären på julafton eftermiddagen 1963. Men jag kan gissa. Jag behövde nog mjölk, bröd, kaffe och cigaretter. Ja, då rökade jag igen.

Förmodligen behövde jag komma bort från julgran och gåvorna under trädet. Kom bort från påminnelserna om att jul skulle bli väldigt annorlunda i år. När du vet, som kom hem, gick pojkarna och såg jag ut.

Detta skulle vara den första julen vår familj skulle vara ensam. Vi hade flyttat från Battle Creek, Mich., Till St. Paul, Minn., När Y K W hade möjlighet att gå på grundskola vid University of Minnesota. Detta var hans möjlighet att återvända till sin första kärlek. Fisket.

Det här var inte för evigt att flytta. Men det var jul. Jag har alltid älskat jul: korten, gåvorna, musiken och särskilt carolsna.

Jul till mig menade familj och i år skulle det inte finnas någon familj. Jul menade tradition. I år firar jag inte på julafton.

Min mamma och pappa behöll alltid sina norska traditioner. Lutefisk för kvällsmiddagsafton. (Jag skulle inte sakna lutefisk. Kanske lutefisk skulle inte smaka så illa om det inte luktade så fult.)

Vår familj deltog alltid i stearinljuset vid Trinity Lutheran Church. I slutet av den här tjänsten började julens magi för mig när vi tända våra ljus och såg Stilla Natt i det blinkande ljuset.

När vi gick hem vände pappa på julgranljusen och vi öppnade våra gåvor.

Vi lyckades trångt vår fest i dessa timmar på julafton eftersom pappa arbetade juldagen, såvida inte jul föll på söndagen. Han var chef för ett mejeri och kor fick inte en ledig dag.

Men det året i St. Paul skulle jag inte gå till kyrkan. Jag ville inte köra ensam i staden sent på kvällen. Jag ville inte vara ensam i kyrkan.

Jag laddade min matvaror i bilen men jag var inte redo att gå hem. Jag tittade på leksaksaffären bredvid mataffären. Jag hade slutat handla för leksaker men jag gick in och strövade upp och ner i gångarna.

Jag stannade vid en korg med etiketten ‘Sale’ där jag ryckte genom små lastbilar och bilar. Jimmy hade tillräckligt med lastbil och bilar. Och då tänkte jag på de små pojkarna med mörkt hår och bruna ögon som stod ut bland alla barnen med blont hår och blå ögon som delade lekplatsen vid University of Minnesota gift studenthem.

Dessa egyptiska pojkar tog aldrig leksaker ut för att leka. Kanske hade de inte leksaker. De skulle fånga en leksak från ett barn och springa och ibland såg ett barn aldrig den leksaken igen. Flera gånger hade jag slagit på dörren för att hämta Jimmys leksaker.

Jag plockade ut flera bilar och lastbilar. Efter middagen slog jag på min rocka och stövlar. Natten var kall och klar. Mina fötter krossade på snön.

När jag gick över till deras hus undrade jag hur jag skulle närma mig föräldrarna med dessa gåvor. De var antagligen muslimska. De skulle inte fira jul.

Jag knackade på dörren. Fadern öppnade dörren och log åt mig. Hans fru och pojkarna samlades bakom honom. Nyfiken.

‘Jag vet att du inte firar jul, men jag har dessa gåvor till pojkarna.’ Jag gav honom gåvorna.

‘Kom in,’ sa han. ‘Kom in.’

Jag kände mig obekväma men jag gick in. Där i hörnet stod ett aluminiumträd med några dekorationer. Det fanns några gåvor under trädet. Jag log och det gjorde familjen.

‘God jul,’ sa jag.

‘God jul,’ sade fadern.

På vägen stannade hemma mitt på lekplatsen och tittade upp på himlen. Jag var ensam i den tysta natten som stod under miljontals stjärnor.